torsdag 15 september 2011

Lilla himlafågel - Joyce Carol Oates

Lilla himlafågel  • ISBN: 9789100124335
  • Förlag: Albert Bonniers Förlag
  • Antal sidor: 479
  • Betyg: AAAAA
  • Mitt omdöme:
  • Boken är underbar att läsa, det är en underbar Oates-bok, en bok som berör och som man har svårt att sluta tänka på. Det är en tragisk historia, hur det är liten och kunna ta en så stor tragedi som mordet på Zoe är, att förlora sin mamma och att ha en pappa som blir misstänkt, anklagad och dömd för mordet.
Hur det är att gå vidare och hitta en väg att kunna gå just vidare. En ständig följeslagare i boken är spriten, den är med hela tiden och den är inte någon trevlig följeslagare. Boken är kanske smått seg i början, men den blir bara bättre och bättre och den trollbinder även trots det smutsiga och allt det äckliga som ligger på lur hela boken igenom.
Det är en berättelse om lojalitet mot sina föräldrar och barns skuldkänslor till föräldrarna. 
En underbar bok som jag verkligen kan rekommendera till er alla!

Oates kan skriva och hon gör det jämt med besked, så även med Lilla himlafågel.


Vad handlar den då om?
Elvaårige Aaron hittar sin mor Zoe brutalt mördad hemma i familjens hus i den lilla staden Sparta i nordöstra USA. Nästan genast riktas polisens uppmärksamhet mot mannen hon nyligen har separerat ifrån - Aarons far. Snart börjar det också gå rykten om att Zoe hade en älskare, en gift tvåbarnsfar, som kan ha varit inblandad i dådet.

Mitt i det svårlösta och utdragna drama som följer står två barn, så småningom unga vuxna, som också utgör romanens berättarröster: den mördade kvinnans son Aaron och älskarens dotter Krista. Under hela sin uppväxt hör de talas om varandra. Krista börjar ta omvägar runt Aarons hus, smyger sig så nära hon bara vågar. Aaron blänger på Krista i skolan, men kan inte sluta tänka på henne. De rör sig i allt snävare cirklar kring varandra och i tonåren övergår nyfikenheten i ömsesidig besatthet. Samtidigt håller båda fast vid tron att den andras far är den som är skyldig till mordet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar