onsdag 14 september 2011

Drottningens chirurg - Agneta Pleijel

Drottningens chirurg

  • ISBN: 9789113015989
  • Förlag: Norstedts
  • Antal sidor: 224
  • Betyg: AAAAA

Mitt omdöme:
Vilken underbar bok! Vilken underbar författare! Detta var den fösta bok av Pleijel som jag läst (för ca 4 år sen) och jag blev såld direkt. Det är en bok som man tar till sig och till sitt hjärta direkt. 
Jag älskade de underbara karaktärerna, de underbara miljöerna, även om det onte alltid var de mest fräscha miljöer, jag älskade hur välbeskrivet allt var i boken, hur hon likt en konstnär målade upp allt framför mig. Hon skriver på ett så underbart sätt, lugnt och lågmält kändes det som, hennes böcker är ingen man sträckläser över en dag, man måste låta varje stavelse sjunka in och man vill njuta av boken så länge man bara kan, det gör att man läser den i en lugn takt.

Boken är inget för äckelmagade personer då det är en del smått äckliga scener i den. Det var inget jag tyckte var så hemskt, men jag kan tänka mig att andra som inte tåler lika mycket som jag kan reagera.
Det var intressant att läsa om Sverige och framförallt sjukvården på 1700-talet. Hur det gått framåt, på den tiden så stod inte kirurger högt i kurs, de ansågs fortfarande som fältskärare, av medicinarna, nu är det väldigt fint att vara kirugr, något av det finaste inom sjukvården. 

Man fick en inblick om hur hårt livet kunde vara för människor på 1700-talet, inte bara för den som stod läglängst ner utan även de som var lite finare kunde även ha det svårt.

Boken är även en skildring över hur karriärer, även på den tiden, kunde förstöra både människor och deras relationer till sin nära och kära.

Vad handlar den då om?
Herman Schützer var kirurg och hovläkare i slutet av 1700-talet i Stockholm. Han var framstående men omstridd, sökte sig till det outforskade, och då helst kvinnans inre.Agneta Pleijels nya roman bjuder på en tidsresa till Gustaf IIIs Sverige. En roman om kärlek och vetenskap, kvinnor och läkare, förnuft och vantro. Drottningens chirurg bygger på historisk grund. Huvudpersonen Herman Schützer, son till den invandrade tyske fältskären Salomon Schützer, var verksam som förlossningsläkare i Stockholm i slutet av 1700-talet. Han var en stark anhängare till vetenskapens framåtskridande och ville i tidens skarpa strid mellan medicinare och kirurger sätta sitt märke. Han anlitades av hovet och förlöste drottning Lovisa Ulrikas son, som sedermera skulle bli Gustaf III. I Agneta Pleijels roman skildrar hon en man som drivs av vetenskaplig framåtanda men även av sin stora fåfänga. Herman Schützer är ingen helt lycklig man, hans betydligt yngre hustru som gifts bort med honom, har sitt hjärta någon annanstans, och efter att ha fött honom åtta barn dör hon i följderna av sin nionde förlossning. Schützers läkargärning är dessutom ständigt ifrågasatt, inte minst av drottningens gunstlingar. (källa: bokus.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar