måndag 27 juni 2011

Jurtjyrkogården - Stephen King

ISBN: 9789170028151
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 486
Betyg: AAAAA

Mitt omdöme:
Första gången jag läste boken var jag ung, jag älskade rysare och slukade den typ av böcker som jag sen skulle sluka deckare. Men denna var nog i grymmaste laget även för mig. Jag mådde rent illa av den emellanåt och jag kände så med barnen i boken, dels mamman när hon var ung och dels dottern i familjen. Jag kände deras sorg över att ha mist ett syskon.
När jag sen läste om den och vid det tillfället hade egna barn, då såg jag boken med andra ögon, jag mådde lika illa, men av helt andra orsaker, jag mådde illa för att jag kände så med föräldrarna i deras hemska förlust, jag kände med pappan som tog de bleslut han gjorde i sin sorg.

Jag kände som en förälder och inte som ett barn vid omläsningen.

Det är en väldigt mörk berättelse, det finns inte många ljusglimtar, inte någon om jag inte minns fel. Den är mörk och tragisk från början till slut. Den är välskriven och den berör en rakt in i märgen. En bok som trots handling och det konstanta mörker får en femma. Så om ni älskar rysare, men av någon anledning missat denna så kan jag varmt rekommendera den. LÄS DEN! Om ni är lättskrämda och mörrädda, men ändå vill läsa den säger jag bara, läs den under dagtid och aldrig när du är ensam hemma. Har du barn, se till att de är hemma medan du läser boken.

Vad handlar den om?
Läkaren Louis Creed och hans familj lämnar Chicago och flyttar till ett stort hus utanför den lilla staden Ludlow i Maine. Louis kan inte låta bli att känna en oro allt verkar bli nästan alltför perfekt. Det nya huset är fantastiskt. Naturen är underbar. Och grannarna är vänliga och välkomnande.
Men i utkanten av idyllen finns uråldriga, hemlighetsfulla krafter. Det är något mystiskt med den gamla jurtjyrkogården, där traktens barn brukar begrava sina husdjur. Och strax bortom den finns en gammal, indiansk begravningsplats som ruvar på ännu djupare hemligheter som vår moderna tid sedan länge har glömt bort.
När familjens katt Church blir överkörd begraver Louis honom bortom jurtjyrkogården. Och Church kommer tillbaka. Till det yttre är katten densamma, men något är ändå kusligt annorlunda med husdjuret.
Louis har släppt lös dolda krafter som bäst lämnas ostörda. Men det är inte förrän familjen drabbas av en katastrof som den verkliga mardrömmen börjar
När "Jurtjyrkogården" först kom ut, blev den snabbt med bred marginal den bäst säljande av Stephen Kings romaner. Med utsökt psykologisk skärpa skildrar King en helt vanlig familjs liv och med samma obevekliga skärpa går han vidare och skildrar dess totala sönderfall

1 kommentar:

  1. Jag slukade den här boken när jag läste den för hittills första och enda gången. Och filmatiseringen var lika fantastisk som boken vilket är extremt ovanligt.

    Har länge tänkt på att jag ska läsa om den men hittills har det inte blivit av. Men lite sugen blir jag efter att ha läst ditt inlägg.

    SvaraRadera