måndag 27 juni 2011

I skuggan av Saddam - Zainab Salbi, Laurie Becklund

ISBN: 9789170023743
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 288
Betyg: AAAA

Mitt omdöme
Ja vad ska man säga? Att man förstår mer nu hur han kunde manipulera och styra "sitt" folk, det var av ren och skär rädsla.
Denna bok handlar om och är skriven av en stark och modig kvinna. En överlevare på mer än ett sätt.
Tänk hur det var att vara i Saddams inre krets, där det var säkert, men där ingen ville vara, men ingen vågade sig ut.
Jag ogillar diktatorer och Saddam är ingen undantag, men på ett sätt var det ändå intressant att få komma denne grymme man lite närmre, ung som att läsa om Hitler, ännu en illa omtyckt man, men som fascinerar än idag.
Boken är otäck, men åndå värd att läsa.

Vad handlar den om då?
Zainab Salbi var elva år gammal när hennes far valdes ut av Saddam Hussein att bli hans private pilot, och hennes familjs liv flätades samman med hans. Zainabs mor gav henne de kunskaper hon behövde för att överleva. Ett låtsat leende. Att säga ja. Att långt inom sig gömma de skräckscenarion hon skymtade runt omkring. Lär dig att sudda ut dina minnen, instruerade hon, Han kan läsa ögon.

Här berättar Zainab om sina band till en diktator, band som rädsla hållit gömda i åratal. Hon beskriver terrorn så som hon såg den genom ett privilegierat barns ögon, en tonårsrebells, en misshandlad frus, och till slut en offentlig persons ögon. En person som kämpar för att övervinna den skicklighet som en gång höll henne vid liv: tystnad.

Zainab var bara tjugo år när hennes mor övertalade henne att fly till USA och ett arrangerat äktenskap. Mannen misshandlade henne och hon flydde. Strandad i USA på grund av Gulfkriget, och ovetandes om att hennes mor skickat iväg henne för att hon skulle undkomma Saddams växande intresse, började hon ett nytt liv. I skuggan av Saddam är ett fängslande reportage om sökande efter sanning som fördjupar vår förståelse för universella teman som makt, rädsla, sexuellt förtryck, och frågan som en generation ställer till den föregående: Hur kunde ni låta detta hända oss? Varför, behövde barnet i Zainab veta, flydde inte hennes far?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar