fredag 1 april 2011

Paganinikontraktet - Lars Kepler

ISBN: 9789100124694
Förlag: Albert Bonniers Förlag 
Antal sidor: 566

Betyg: AAA

I juni 2010 hittas generaldirektör Carl Palmcrona hängd i sin paradvåning på Östermalm. Rummet där han hänger är helt omöblerat - det finns ingenting att klättra på. Samtidigt påträffas en död kvinna på en fritidsbåt som driver runt i Stockholms skärgård. Hennes lungor är fyllda av bräckt vatten, men det finns inga spår av detta vatten på kläderna eller resten av kroppen. Hon har drunknat på en båt som fortfarande flyter.
De båda dödsfallen visar sig vara början på ett mycket skrämmande förlopp. Om inte kriminalkommissarie Joona Linna varit så envis hade gåtorna aldrig fått några svar.
Denna sommar står svensk polis inför sitt farligaste fall någonsin. Vissa kontrakt kan man inte bryta ens genom sin egen död.


Ja så har jag då läst den andra boken om Joona Linna och hans kollegor. Jag vet inte vad jag ska säga, mer än att Hypnotisören var bättre. Denna var rörigare, i denna hittade jag tom fel och det var rejält sega partier emellanåt.
Men ändå så är den värd en trea för när den var bra var den riktigt bra.
Denna gång störde jag mig mer på alla hopp fram och tillbaka, det blev rejält snurrigt emellanåt.
Men ändå så var den väldigt spännande. Jag är väldigt kluven när det gäller denna bok, den hade kunnat vara så mycket bättre om de kapat den lite om de inte snurrade till det så emellanåt.
Dialogen var dock bra även denna gång och det är den jag kan hänga upp mig på i böcker, är dialogen kass, blir boken det också även om det är en i övrigt bra bok.

När jag nu läst Keplers två böcker så får jag för mig att vissa deckar/kriminal-författare hämtar material från tv-serier! I dessa två fanns det rätt mycket liknelser från tex CIS och Criminal Minds, tänker mest på Hypnotisören för när jag satt och läste den såg jag även ett avsnitt av någon av nämnda  serier och boken var nästan identisk med just det avsnittet jag såg.
Iofs så är det väl inte så konstigt att författarna hämtar inspiration från andra media. Tänker på Läckberg, ofta får man känslan i hennes böcker att man sett/läst det innan.

Så vad blir det då med denna bok, den är läsvärd, den är stundtals riktigt spännande, men inte mer. Har man läst Hypnotisören så blir man nog lite besviken på uppföljaren.

1 kommentar:

  1. Håller med dig! Jag gillade Hypnotisören mycket, mycket, mycket bättre. Tror inte ens jag läste ut den här faktiskt...

    SvaraRadera