fredag 1 april 2011

Strinbergs stjärna - Jan Wallentin

ISBN: 9789100124519
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 471

Betyg: AA+
Ett lik som visar sig vara hundra år gammalt hittas i en gruvgång i Dalarna. Liket håller ett kors i ett krampaktigt grepp i sin hand. Så långt kan Jan Wallentins Strindbergs stjärna påminna om vilken svensk korv med bröd-deckare som helst. Men när det visar sig att korset är en del av en nyckel, där den andra delen utgörs av en stjärna, och att denna nyckel öppnar nedgången till underjorden, där en närmast metafysisk kunskap ligger förborgad - ja, då förstår man att detta är en äventyrsroman av ett mer ovanligt slag. Lägg till det historien om att kors och stjärna en gång hittades av Sven Hedin i Mongoliet, skickades till August Strindberg i Paris för alkemistisk analys, som i sin tur skickade dem till sin brorson Nils, som kom på att stjärna och kors kunde hettas upp och på så sätt projicera en tredimensionell bild över var denna nedgång i underjorden befinner sig, och att Andre-expeditionen i själva verket sattes i verket för att hitta dit - då har ni en läsare som sitter rakt upp i stolen och andlöst läser vidare, och en berättelse som på ett magiskt sätt suddar ut gränsen mellan verklighet och fantasi, mellan historia och skönlitteratur. 

 Jag har sett lite här och var att denna bok blivit sågad vid fotknölarna, kan inte riktigt förstå varför. Visst det är inte det allra bästa jag läst, men den var bitvis spännande och intressant.
Visst den var väl lite rörig emellanåt och det var lite svårt att få grepp om vissa saker, men över lag var det en bra bok. Läsvärd men inte mycket mer.
Jag hade lite svårt att knyta an till alla karaktärer och vissa saker känns rätt ologiska.

Man förstår att Wallentin inspirerats av Dan Brown, men han når inte upp till Browns suveräna författarskap och hans förmåga att skriva trovärdigt, det måste Wallentin jobba mer på om det är hans mål.

Den kändes så platt emellanåt och jag funderade ett par gånger på om jag skulle lägga den ifrån mig, men så lyfte det igen och blev bättre, så det är en väldigt "ostabil" bok, man blir inte riktigt klok på vad man tycker om den.

Boken får ändå en 2+ för jag gillade den mer än jag avskydde den.

2 kommentarer:

  1. Det kan ju vara en utmaning i sig, kasnke man borde lasa?

    SvaraRadera
  2. Ja den är helt klart läsvärd, men man ska nog inte ha allt för stora förhoppningar om den.

    SvaraRadera