söndag 7 november 2010

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - Jonas Jonasson

Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 404
Betyg: AAAA
ISBN: 9789186369279

Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.


Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet – den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.
Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?
Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.

Detta var en underbar liten berättelse om 100-årige Allan och hans färd genom Sverige. Den bjöd på många skratt och man älskade Allan från första sidan.
Många har jämfört boken med Forest Gump och jag måste hålla med om att Allan är en äldre Forest, han har upplevt så otroligt mycket, mycket som många bara drömmer om. Visst kunde boken emellanåt bli lite tramsig, men det är ju det som är så härligt med döma typ av böcker, man kan slappa det allvarliga omkring sig och bara flyga bort i bokens värld.
Det var även än liten färd bak i historien och det gillade jag. En bok jag verkligen kan rekommendera.

Rec-ex från Pocketförlaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar