söndag 7 november 2010

Tre starka kvinnor - Marie NDiaye

Förlag: Natur och kultur
Antal sidor: 259
Betyg: AAAA
ISBN: 9789127121959

Juristen Norah reser från sitt hem i Paris för att återförenas med sin egocentriske och maktfullkomlige far i Senegal men möts av en nedbruten man som desperat behöver hennes hjälp.
Fanta lämnar Dakar och sitt jobb som lärare och flyttar med sin son och man till Frankrike efter att maken blivit avstängd från sitt arbete.
Den unga änkan Khady har efter sin mans död helt slutit sig inom sig själv, och då familjen avvisar henne påbörjar hon en lång och plågsam resa över havet för att ta sig till Europa.
På olika sätt kämpar de tre kvinnorna för att behålla sin värdighet och tillsammans utgör deras öden en berättelse om maktförhållandena mellan individ och samhälle, man och kvinna, Europa och Afrika som får läsaren att fundera över sin egen plats i världen och tillvaron.

En bra bok om tre kvinnors öde. Den handlar om tre starka kvinnor, men bakom ytan så kan man skymta en svaghet hos de tre.
Det är en bok som är skriven på ett sätt som verkligen tilltalade mig, man njuter av läsningen, av orden och av karaktärerna.
Dessa tre kvinnor försökte bryta sig loss, men på ett sätt så kändes det som om de drogs in i de invanda spåren när chansen gavs.
Man ville liksom ge dem en liten kick i ändan och bara be dom slå sig fria en gång för alla. Antingen från fäder eller sitt eget dåliga självförtroende.
En bok jag mer än gärna rekommenderar.
Rec-ex från Natur och kultur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar