torsdag 15 december 2011

Jakten - Assar Andersson

Jakten
  • ISBN: 9789186999025
  • Förlag: Rekoförlag
  • Antal sidor: 316
  • Betyg: AAAAA

Mitt omdöme:
Jag fick boken igår och läste sista sidan nu i morse, det säger väl det mesta?
Intrigen har byggts upp mer och mer i de föregående böckerna, spänningen har tätnat för varje bok och jag ska ärligt säga att jag var lite rädd att det skulle bli lite av ett antiklimax i sista boken, att upplösningen bara skulle bli ett enda stort, VA?!

Men så var inte fallet. Denna sista bok knyter ihop säcken på ett superbt sätt! Kunde inte vara bättre. Jag har hela tiden gillat det här att böckerna ta vid där den föregående slutade och även Detta har hänt-delen, det ger en känslan att man nte läser utan ser en spännande tv-serie istället, vilket jag skrev om till Återbetalningen, den känslan fanns kvar i denna bok och jag bara älskar det. Det är för mig ett nytt sätt att skriva på och kanske en del har svårt för det, men inte jag, jag gillar att testa nya saker och detta föll mig verkligen på läppen. Ett stort PLUS i kanten.

Böckerna har varit spännande, smått grymma och väldigt väldigt trovärdiga, så även denna, den sista i serien om Anders Hademark.

Jag satt som på nålar och ska ärligt säga att vissa delar av boken var väldigt hemska och, inte svåra att läsa, men nästintill. Detta förstörde inte alls boken, vilket det i vissa fall kan göra, det blir för grisigt, men inte i denna eller i de föregående böckerna.

Jag gillar det här med att Andersson faktiskt redan i föregående bok, Återbetalningen, börjar knyta ihop säcken, man anade lite om vad som skulle komma, inte så det spolierade något, utan mer så där att det sakta men säkert påbörjades ett slut. När jag nu läste den sista boken så var jag som sagt lättad över att det inte blev ett antiklimax, att allt inte hände i de sista kapitlen, utan även här så påbörjades resan mot slutet tidigt, vilket gjorde att det inte blev en ketchupeffekt och allt hände i en rasande fart på de sista 10 sidorna.  
Det är en fröjd att läsa Anderssons böcker, ju mer man läser desto mer inser man att detta är en författare som kan komma att bli stor, större än han är nu. 
Han skriver på ett väldigt fängslande sätt, han får med en hela vägen, från början till slut på ett mycket snyggt sätt. Sen att själva storyn ibland kan vara grisig och fruktansvärd, det gör inget, världen ser tyvärr ut sån och det känns bra att det blir uppmärksammat på detta superba sätt som Andersson servera oss det. Det är otroligt bra att han kan få in det hemska i världen i böcker på detta sätt, utan att det blir som propaganda och en "hej-jag-ska-rädda-världen-bok!" av det hela.

Dialogen då, i denna den sista av de tre? Ja jag tror att ni genom betyget kan ana vad jag gillar den. SKICKLIG! Tänk om andra, STORA författare kunde lära av Andersson, då skulle nog tom jag kunna läsa mer av dom. Han får dialogen att flyta på bra, på det bästa sätt man kan tänka sig. Det blir aldrig den där b-klassen på dialogen som jag sett hos en del stora författare, den där högstadie-dialogen. Andersson ska ha en eloge för sitt dialogskrivande! 

Vill ni ge bort en bra julklapp i år, ge då bort denna trilogi, jag lovar att den som får den blir inte besviken!
Flickan i fönstret och Återbetalningen heter de två första.


Vad handlar den då om?
I del tre, som tar vid där Återbetalningen slutade, får vi möta Monicas syster, Viveka, som rest ända från Moçambique. Kvinnan från antikvitetsaffären har berättat att Monica och Chris har förolyckats. Krister Held och Robert Björner är nu övertygade om att det är Anders som tagit livet av Joel, Dennis och Christian. När det kommer till Dimitrij är hans möte med Per inget som han glömmer i första taget. Rafi Yadin finner Jonna, men allt går överstyr. Ingvar och Annabelle, de förra ägarna till huset i Beddinge, känner att de vill hem igen, värmen på Filippinerna tar musten ur dem. Men de hinner inte ge sig iväg, de får oväntat besök av mannen som söks över hela världen. Men det är fler som får oväntat besök: Anders, men också Westerman. Lotta Strandell börjar glädjas över sitt havandeskap men ödet vill annorlunda. Och Charles Blom gör ytterligare ett besök hos Chris föräldrar, hans pappas banemän.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar