torsdag 13 oktober 2011

Flickan i fönstret - Assar Andersson


Flickan i fönstret

Mitt omdöme:
Detta måste ha varit det bästa jag läst i år, jag är smått kär i boken och kan inte vänta till andra delen kommer ut.
Det var en ren fröjd att läsa den, även om den var rätt kuslig emellanåt och vi alla vet att det kan vara svårt för mig att läsa kusliga böcker på kvällarna, detta var en sån, jag var tvungen att lägga den ifrån mig vissa kvällar och det ger boken ett stort plus i kanten.
Hela boken var välskriven och man märkte lång väg att den även var välgenomtänkt, att författaren lagt ner mycket tid på att få allt så perfekt som möjligt, för perfekt är precis vad  boken är. 

Allt är väldigt välbeskrivet, personerna, man kan både se de framför sig, klart och tydligt, känslor, man känner vad karaktärerna känner och känner det gör de ofta och miljöerna, vissa ställen i boken har jag varit på och man känner väl igen sig i Anderssons beskrivningar.

Boken är snabbläst, tackvare den spännande storyn, inte för att den är enkelt skriven och känns som en tonårsnovell, tvärtom, Andersson har lagt ner sin själ i boken man fullkomligt andas in varje mening, varje ord och man vill inte att det tar slut.
Dialogen sen, UNDERBAR! Den är som en dialog SKA vara i en bok. 

Vid ett par tillfällen satt jag tom och nästan skrek åt personerna i boken att INTE gå ner dit, inte gå in dit och det måste ju anses som ett väldigt bra betyg på en bok.

En bok som inte lämnar en oberörd och den fföljer en långt efter att man läst sista sidan.

Detta är en bok som jag verkligen kan rekommendera, läs den och ni blir inte besvikna!


Det finns nog inget negativt att säga om den, inget mer än att den tyvärr tar slut som alla andra böcker.


Vad handlar den då om?
Den handlar om familjen Hedemark, pappa Anders, mamma Monica och sonen Linus. De bor inne i stan, Trelleborg, i en lägenhet men vill gärna skaffa sig ett eget hus. Sagt och gjort, de köper ett hus, ute i Beddige, genom mäklarnen Chris, en ungdomsvän till Anders. Det hus som de trodde var det perfekta huset visar sig vara så fel så. 
Grannen, Börjesson, är allt annat än en trevlig granne, han är väldigt mystisk och han ger i från sig väldigt negativa vibbar. Och vad är det för mystisk flicka som pratar engelska som Chris hör när han står vid Börjessons hus och pratar i telefon?
De förra ägarna är också väldigt svåra att få grepp på, Anders tycker sig känna igen både de och nya grannen, men han kan inte riktigt placera dom. 
Inte nog med att han får tampas med allt som har med nya huset och grannen att göra, inom honom utspelas även där en kamp, han har en del skelett att bära på och det förflutna kommer allt närmre honom. 

Hans och Monicas äktenskap är väl inte det allra bästa och han funderar allt oftare på otrohet, han känner att kärlek och framförallt sex är något han är svältfödd på.

Någon från Anders förflutna verkar vara ute efter hämnd, men vem är det och varför?

"Året är 2007 och det går mot höst. Nicolas Sarkozy har vunnit det franska presidentvalet och den försvunna flickan, Madeleine McCann, är årets nyhet.

Anders och Monica Hademark och deras fyrårige son, Linus, bor i en lägenhet i Trelleborg. Monica har under en tid pratat om att hon vill flytta till hus. Hon tycker att det skulle bli bättre för Linus.
En dag när Anders står och tittar i skyltfönstret på bilderna av de husobjekt som fastighetsbyrån har till försäljning ser han sin gamle vän därinne, Chris Berg. Vännen, som han inte sett på tjugofem år, kommer ut och berättar att han blivit fastighetsmäklare. När han får höra Anders
önskemål berättar han att de nästa dag ska få in ett hus vid havet. Han lovar honom att han ska få se på huset först av alla.
Paret Nilsson har bott i huset i många år men har bestämt sig för att flytta till Filippinerna eftersom de fått möjligheten att ta över en restaurang där. Deras 39-årige son har redan åkt ner för att börja arbeta på restaurangen.
På visningen tycker Anders sig känna igen Ingvar Nilsson, men kan inte placera honom. När Anders och Monica gått in, tillsammans med Annabelle Nilsson, står Chris och Ingvar kvar därute. Det ringer i Chris telefon, och när han svarar går han mot grannhuset. Han stannar till och tycker sig höra en engelskspråkig flickröst inifrån huset."
1 kommentar:

  1. Tack för tipset, det här var en bok som jag inte hört talas om innan!

    SvaraRadera