torsdag 15 september 2011

Djävulsbibeln - Richard Dũbell


Djävulsbibeln
  • ISBN: 9789173516389
  • Förlag: Damm förlag
  • Antal sidor: 528
  • Betyg: AAAA+
  • rec.ex från förlaget

Mitt omdöme:
En läskig bok som man har svårt att lägga ifrån sig och som håller ett järngrepp om en även när man läst ut den. Otroligt välskriven, och jag gillar sättet som Dũbell beskriver både platser och människor på. Det är en mörk historia som har en kuslig känsla över sig från början till slut. Jag har som ni kanske redan vet, svårt att läsa allt för läskiga böcker på kvällarna och denna tillhör kategorin "dag-läsar-böcker". Det är mycket nervkittel, den är allt annat än förutsägbar och dialogerna är underbara, precis som det ska vara i min lilla bokvärld.

Om jag har något negativt att säga om boken är det nog all hopp hit och dit och mellan alla karaktärer, kan bli lite jobbigt emellanåt. 
Boken blir ju lite mer intressant iom att Djävulsbibeln faktiskt finns på riktigt och att den förvaras här i Sverige. 
Vill ni läsa något spännande och ibland smått skrämmande i höst tycker jag att ni ska välja denna för det är en av de bästa i sin genren som jag själv läst i höst.

Vad handlar den då om?
Djävulsbibeln - den mest mytomspunna skriften i kyrkans historia, Djävulsbibeln fördes till Sverige från Prag 1649 som krigsbyte av den svenska armn, och är sedan länge en av klenoderna i Kungliga Bibliotekets samlingar.

I slutet av 1500-talets Böhmen blir åttaåriga Andrej vittne till en fruktansvärd massaker som äger rum i ett kloster: tio människor, däribland Andrejs föräldrar, blir brutalt mördade av en galen munk. Andrej lyckas fly, men får med sig vetskapen om att klostret rymmer en av kyrkans bäst bevarade hemligheter ... Djävulsbibeln. Boken som rymmer all världens vetande, men som också kommer att kosta tre påvar livet och anses ha kraften att förgöra hela mänskligheten. Den vaktas av sju edsvurna munkar, som dödar alla som på något sätt får kännedom om bokens existens.
Men Andrejs vetskap är det enda han har kvar efter sin far, och han kan inte glömma historien om den mystiska handskriften. Han är heller inte den ende som överlevt massakern i Böhmen. Snart är sökandet efter Djävulsbibeln igång. Faller den i orätta händer vet ingen vad som kan hända ... källa:boktipset.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar