torsdag 14 april 2011

Snö faller på cederträden - David Guterson

ISBN: 9119610122
Förlag: Norstedts förlag
Antal sidor: 344
Betyg: AAAAA
Handlingen utspelar sig på en liten ö utanför USA:s nordvästkust på femtiotalet. En fiskare av japanskt ursprung står anklagad för att ha mördat en annan fiskare och rättegången bevakas av Ishmael Chambers, reporter på lokaltidningen. Andra världskriget och Pearl Harbor är fortfarande i färskt minne och rättegången river upp såren från kriget och gör att rasistiska underströmmar kommer upp till ytan. Ishamel börjar forska djupare i fallet och tvingas konfronteras med sina egna minnen från kriget och hur den japanska befolkningen i USA behandlades. Det hela kompliceras av att Ishmael fortfarande är förälskad i sin ungdomskärlek, Hatsue, som nu är gift med den mordåtalade fiskaren. Ute rasar en oförsonlig snöstorm och inne i rättsalen stiger temperaturen, både bildligt och bokstavligt, innan historien får sin upplösning. Boken kan läsas som en rättegångsthriller men också som en berättelse från andra världskriget som visar upp en annan sida än den som man vanligen hör talas om. Det är också en inträngande och fin skildring av en ovanlig amerikansk miljö och en vacker kärlekshistoria.


En underbart vacker bok, hur nu man kan tycka ond bråd död kan vara vackert, hur man nu kan tycka att andra världskriget var vackert.
Nej krig och elände är inte vackert, men boken är, den är skriven på ett vackert sätt. Det är en lugn och stilla berättelse om döden, både i krig och fred. 
Jag föll pladask för både boken och dess karaktärer redan efter de första sidorna, man kan inte annat än bli smått kär i dom, i alla miljöer som beskrivs så fint i boken, i boken i helhet.
Det är en tragisk handling men på något sätt så känns boken ändå tröstande, den får det till att inte känns så hemskt. Är första gången jag känt så när jag läst en bok, att den tröstar. Men jag tror det är Gutersons sätt att skriva på som gör att den känns på det viset. 


Boken handlar om så mycket mer än dödsfallet av fiskaren, det handlar om fördomar, främlingsfientlighet och det klassiska, det vi inte vet något om, det är farligt och ska bort.
Det handlar om folks okunskap och även oviljan att lära sig något om det främmande.


En bok jag varmt rekommenderar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar