fredag 8 april 2011

Du vet var jag finns - Rachel Cohn


  • ISBN: 9789185763054
  • Förlag: X Publishing
  • Antal sidor: 177
  • Betyg: AAAA+
  • Rec.ec från förlaget
  • Det var en gång två kusiner som älskade varandra som systrar.

Det var en gång två kusinsystrar som lekte sagolekar i sin trädkoja. (Men i deras sagor lämnade Skönheten Odjuret för trollkvinnan som läst förbannelsen över honom och den utflippade Alice i Underlandet knaprade roliga piller för att orka sig igenom spegeläventyret. I favoritleken vaknade aldrig Törnrosa.)

Det var en gång två tonårsprinsessor som drog iväg åt olika håll. Den ena skimrande älvlik, den andra tungsint grå.

Jag jobbade extra i bokhandeln den dagen jag fick beskedet. Allt jag behövde höra var hennes namn, Laura , och jag visste, jag bara visste när jag kände hugget i hjärtat och den klösande paniken i bröstet, jag visste, för Laura gjorde alltid det jag önskade att jag skulle våga.

Det var en gång en kusin som bestämde sig för att ta en tupplur som hon aldrig skulle vakna ifrån.Döm om min förvåning när det nu gått upp ett ljus för mig att detta är en ungdomsbok! Måste ärligt säga att det är det sista den känns som när man läser den. Visst det handlar om tonåringar, men för mig är det också allt.
Boken är otroligt välskriven, tragisk, stundtals mörk, men med ett hopp om bättre dagar.
Det blir aldrig tråkigt att läsa boken, den blir som ett gift, man vill bara ha mer. 
Men som alla bra "sagor" har även denna ett slut och när den väl var slut satt jag där och vände och vred på den i hopp om att hitta en hemlig gömma med en fortsättning, men nej, den fanns inte. 
Rachel Cohn kan konsten med att fängsla och driva en berättelse framåt, att få det att gå framåt i en lagom härlig takt, jag kan ärligt säga att det fanns inte ett enda avsnitt i boken som blev segt, tråkigt obegripligt.
Karaktärerna är sympatiska även om man då och då skulle vilja skaka om en del av dom, få dom att vakna upp och börja tänka på sitt liv och börja ta ansvar.
En bok jag verkligen kan rekommendera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar