fredag 8 oktober 2010

Lasse Majas besynnerliga öden - berättade av honom själv


Förlag: Bakhåll
ISBN: 10: 91-7742-257-0
Sidor: 207
Betyg: AAAA

Lasse-Maja (som egentligen hette Lars Molin) var en legendarisk tjuv som gäckade lagens arm med sina påhittiga stöldturnéer i Mälardalen i början av 1800-talet, ofta utklädd till kvinna. Till sist greps han och spärrades in på Carlstens fästning där han satt i 25 år. Hans redogörelser för vad han gjort blev 1800-talets stora kriminalbestseller.
(texten kommer från bakhall.se )

Ja nu har jag läst ut den och jag måste säga att den föll mig verkligen på läppen.
Den gav en bra inblick i hur livet ute i landet var på 1800-talet, även om man önskade en och annan djupare inblick. Man led med folket, tänk om brottslingarna nu hade det som då, jisses de kan skatta sig lyckliga i att fångvården ändrats så pass som den gjort, fångar av i dag HAR det bra.
Man fick i denna bok en inblick i Lasse Majas liv och även fast man saknade den där kärleken till barnen, så fanns den nog där ändå, för var det något han saknade efter sin första flykt från rättvisan så var det mamman och hennes famn.
Han levde inte ett lätt liv, men när han var fri så verkade livet inte helt oävet för honom, det var väl mest i fångenskap som han fick känna på hur livet kunde vara för den som inte höll sin inom lagens ramar.

Den var bra skriven och inte alls svårläst (tänker mest på det äldre språk)utan man hängde med bra i den.

Boken är en bok jag kommer att lägga in bland julklappstipsen och även köpa till de som är förtjusta i historiska böcker.


Kram! Och glöm inte läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar