söndag 13 december 2009

Shantaram - Gregory David Roberts

Förlag: Brombergs förlag
Antal sidor: 941
ISBN: 978-91-7337-083-7
Betyg: AAAA
Rec.ex från företaget
I början av 1980-talet begick australiensaren Gregory David Roberts en rad väpnade rån för att bekosta sitt heroinmissbruk. Han åkte fast men lyckades rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. På falskt pass tog han sig sedan till Indien och anonymiteten i den myllrande miljonstaden Bombay.

Shantaram är Gregory David Roberts egen berättelse från de händelserika och omtumlande åren som förrymd fånge i Bombays undre värld. I ett av stadens slumområden öppnar han en sjukvårdsmottagning för de fattiga och nödställda. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och han följer med maffialedaren Abdel Khader Khan till Afghanistan för att förse mujaheddin med vapen i kampen mot ryssarna. Han kastas i indiskt fängelse och får utstå tortyr och svält. I den grönögda mystiska Karla möter han kärleken.
Shantaram är ett niohundra sidor långt läsäventyr och en varm och innerlig kärleksförklaring till staden Bombay och dess människor. Det är en rå och hård värld Roberts beskriver, men det är en värld där kärleken, lojaliteten och vänskapen alltid står i centrum.


Ja vad ska man säga? Den var LÅÅÅÅÅNG! Och visst det kändes emellanåt, men den var bra, lite tjatig här och där och det var kanske lite väl mycket och långa beskrivningar av saker och ting.
Boken fick mig att vilja åka till Indien.
Detta är den nakna sanningen om hans liv och öden, utan att för den delen bli en snyfthistoria och det gillar jag, det är sanningen fakt upp och ner och inget mer.

Denna bok har det mesta action, kärlek, filosofi, spänning.

Jag ger den en 4a, en 5a hade den fått om det inte varit för de stundtals sega partierna.
En bok jag verkligen kan rekommendera.

Recensionen kommer från min förra blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar