söndag 1 juli 2012

Till offer åt Molok - Åsa Larsson

Titel: Till offer åt Molok
ISBN: 9789100125318
Förlag: Albert Bonniers Förlag Utgivningsland: Sverige
Medarbetare: Eyre, John (form)
Antal sidor: 390
Format: Inbunden
Betyg: AAAAA


Mitt omdöme
Jag har läst alla Larssons böcker nu, detta är den femte och denna gillade jag väldigt mycket, den är lite mörkare än vad Larssons böcker varit tidigare. Även om det nu är femte boken känns inte hennes böcker som om de görs på löpande band, inga hastverk här inte. Man märker tydligt att Larsson lägger ner tid på att ge oss läsare det vi vill ha.
Jag gillar det här med att träffa gamla bekanta, men även nya bekantskaper. Jag tycker att Larsson lyckas bra med att fängsla läsaren både när det gäller karaktärernas jobb, privatliv och deras känslor.
Hon kombinerar allt på ett proffsigt sätt.
Jag gillar alla sköna karaktärer.
Denna bok var stundtals riktigt otäck, jag mådde riktigt illa när det där med hunden hände, men kände att något är fel på mig iom jag kände mer för hunden än för det lilla barnet.
En superb deckare av en superb författare! Läs den!

Vad handlar den om?
"Besiktningsmannen skär upp buken på björnen. - Jaha, skall vi kolla vad nalle har ätit? säger han. Det ryker om det stinkande maginnehållet. Besiktningsmannen rotar runt i sörjan med en pinne. Mungiporna far ner i en misstrogen min. - Vad i helvete är det den har käkat? mumlar han. Karlarna i jaktlaget kommer närmare, kliar sig i bakhuvudena så att kepsskärmarna glider ner i pannorna. Någon får fram sina glasögon. De vet ju att björnen har ätit upp Samuel Johanssons gråhund. Besiktningsmannen reser sig. Håller en liten benbit mellan fingrarna. - Vet ni vad det här är? frågar han. Han är alldeles grå i ansiktet. Skogen har tystnat, ingen vind, ingen fågel. Det är som att den tiger om en hemlighet. - Det är inte hund i alla fall. Så mycket kan jag berätta."
Man skjuter en björn i byn Lainio. I björnmagen finner man en tumme från en människa. Några månader senare hittar man en kvinna mördad i sitt hem. Hon har blivit brutalt ihjälstucken med en grep. Kammaråklagare Rebecka Martinsson leder till en början förundersökningen, men blir bortkopplad från utredningen. På egen hand börjar hon forska i mordet på kvinnan och ett antal dödsfall som tidigare har avskrivits som olyckor. Det gäller att hitta sambandet innan fler faller offer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar