tisdag 4 oktober 2011

Ja jag hakar på

Och lägger upp denna intressanta artikel om litteraturpriset.
Är detta verkligen en nyhet? Hur ofta har en författare från tredjevärlden fått detta pris?
Jag blir smått irriterad när jag läser denna artikel, för det finns så många bra författare som tyvärr lever på fel sida av jordklotet som aldrig skulle ens få en tanke av akademin. Vart är alla de svarta kvinnor? Var är eliten från arabvärlden? Var finns de författare som sitter och skriver otroligt bra böcker, men som tyvärr råkar bo i helt fel land?
"Nästan varje år när Nobelpriset i litteratur delas ut dyker samma fråga upp: Varför får författare från tredje världen så sällan priset?
Så även i höstas när Leopards förlagschef Dan Israel reagerade på valet av Harold Pinter. ”Återigen en vit anglosaxisk man”.
Ett uttalande han utvecklade i Dagens Nyheter. ”Horace Engdahl säger att akademien inte kan ta hänsyn till ras, men det är just vad den gör. För varje pristagare från den arabisktalande världen går det 95 från den västerländska kulturkretsen. För varje svart afrikan går det 95 vita, företrädesvis män. Det speglar inte litterär kvalitet, bara akademiens inskränkthet.”" (Från SvB)Läs hela artikeln och säg sen vad ni tycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar