lördag 23 april 2011

Världsbokdagen, mina tankar.

Vad ska då jag skriva om? Mitt eget läsande, mina favoriter, boken som berört mig mest?
Ja något sådant kommer det nog att handla om, senare. För först så vill jag skriva lite om de som aldrig kan ta del av böckernas underbara värld, jag tänker mest på de barn som aldrig lärt sig läsa, de som är tvingade att i tidig ålder börja jobba istället för att gå i skolan. De som aldrig lär sig läsa och med det kan ta del i den underbara skatt som all världens böcker är. Hur ska man kunna hjälpa dessa barn?

Själv så började jag läsa böcker när jag var runt 9 år, den första bok jag läste helt på egen hand var Fast i sadeln, Annika! Och det var en enorm upplevelse att för första gången kunnat läsa en bok på egen hand, att på egen hand få åka in i ordens magiska värld, att få fantisera om karaktärerna på egen hand.
Efter den boken läste jag allt som kom i min väg. När jag kom upp i tonåren så var det rysare a la King/Koontz som gällde. Jag älskade den där nervkittlande känslan det var att läsa om saker av övernaturlig karaktär. Att sitta och fundera på om detta bara var påhittat eller om det skulle kunna hända på riktigt.
Jag läste också väldigt mycket hästböcker i tonåren, läste alla böcker av den typen som jag kunde komma över, drömde om hästar och om att en dag få äga en helt egen häst.
Jag är noga med att mina egna barn ska läsa, även innan de kan läsa på riktigt, men en bilderbok kan få fart på fantasin, barnen hittar på egna sagor till bilderna, de får fast på fantasin, de lär sig att använda så mycket mer än ett tangentbord för att ta sig in i en värld full av fantastiska monster, roliga troll och underbara hästar.
Det är sorgligt att inte all världens barn har chans att ta del av böckernas underbara värld på det sätt jag fick och på det sätt jag låter mina barn ta del av den. Så tänk lite extra på alla de som runt om i världen står utanför den värld som vi tar för given. Och till alla er som inte läser och som blir sura när ni får en bok i present, uppskatta att ni kan läsa, att ni kan ta del av skatten och LÄS, för ni kommer att inse vad ni och alla barn som måste jobba på fälten där ute i världen går miste om.

Nu läser jag själv väldigt mycket, för mycket enligt vissa och jag tror att de som gnäller mest över mitt läsande är de som nästan aldrig läser något mer än serietidningar, eller på sin höjd en och annan sötsliskig kärleksroman a la Harlequin.
Jag älskar att fly in i en annan värld med hjälp av böcker, att ta del av någon annans liv med hjälp av böcker, att lära mig något nytt med hjälp av böcker.
Tänk så trist världen vore utan böcker.

Jag har som sagt gått från hästböcker till rysare, men nu så läser jag det mesta, jag älskar att hitta den där lite udda boken/författaren, jag läser väldigt mycket börcker som jag jag nog inte skulle ha gjort för 10 år sen om det inte var för dels nätet och dels min förredetta granne som öppnade upp mina ögon för så mycket mer än bara rysare och deckare.
Jag känner att jag blivit mer kräsen när det gäller böcker och dess innehåll. För 10 år sen skulle jag nog ÄLSKAT Läckberg och hennes böcker, men nu tycker jag de håller samma klass som en Harlequin-roman, inte mer.

Det är härligt med böcker och fler borde göra sin bekantskapen med dom, det är inte farligt att läsa, du dör inte, det är inte nördigt att läsa, det är kunskapsbildande att läsa, du lär dig något på vägen. Så ta en bok sätt dig i solen och strunta i alla måste iaf för idag på Världsbokdagen!


Glöm nu inte läsa!


Detta inlägg är en del av en bloggstafett för att fira Världsbokdagen.
Läs mer om stafetten hos följande bloggare:

5 kommentarer:

 1. Riktigt bra uppmaning: Glöm nu inte att läsa. Härligt är det att sitta i vårsolen med en riktigt bra bok!

  SvaraRadera
 2. Tack för ett fint inlägg. Jag var helt såld på Annika-böckerna.

  SvaraRadera
 3. Fantasin tycker jag är nog människans mest värdefullaste egenskap som ibland tyvärr blir bortglömd. Tycker precis som du att det borde uppmuntras och att det berikar. Tack för ett fint inlägg.

  SvaraRadera
 4. Oj, kul att du kommer ihåg första boken!

  SvaraRadera
 5. Ja att kunna läsa är en rikedom och fantasin är ett bra verktyg.
  Jag blir så ledsen när jag tänker på alla de barn som inte får denna chans.

  Ja jag var också såld på Annika-böckerna, tror jag hade alla och jag läste alla minst 5 ggr innan de skickades vidare till andra hästtokiga tjejer, vilket jag nu i efterhand ångrar bittert.

  Ja det är rätt kul att jag minns den, men den var så bra. :D

  SvaraRadera