lördag 30 oktober 2010

Svart stig - Åsa Larsson

Stormbyarna förde med sig lössnö. Ingen mjuk fin nysnö utan skarpslipade diamanter av drivsnö. Den for över marken som en vit kattpiska, slog sönder hans skinn i en långsam ond rytm. Ute på Torneträsk låg arkarna, de små fiskekojorna på medar, ordentligt förankrade i isen. Folk kurade där inne, lät gasolvärmen gå på högvarv.Leif Pudas sprang runt sin ark för att komma i lä från vinden och ställde sig att pissa. Lä för vinden, men kallt så in i norden. Han borde inte ha sprungit ut i bara kalsongerna. Pungen stramade ihop sig till en stenhård kula. Pisset kom i alla fall. Han väntade sig nästan att det skulle frysa på sin väg genom luften. Förvandlas till en gul båge av is.


Precis när han var klar hörde han som ett råmande genom vinden och så hade han plötsligt arken i ryggen. Det var nästan så att den knuffade omkull honom och i nästa sekund hade den farit iväg.


Det tog någon sekund innan han riktigt fattade. Stormen hade tagit arken. Han såg fönstret, fyrkanten av varmt ljus i mörkret, och hur det for iväg från honom. Han tog några springande steg i mörkret, sedan kom en kraftfull stormby. Den fällde honom nästan till marken.


Då förstod han att han var i fara. Alla ölen också i kroppen, blodet låg liksom precis under huden. Om han inte lyckades ta sig någonstans mycket fort så skulle han frysa ihjäl."

En halvnaken man försöker rädda sitt liv ute på isen och finner en mördad kvinna i en ark. Vem är hon? Hur har hon hamnat i arken? Vad är det för märklig bandformad brännskada hon har runt vristen?


Detta är upptakten till Åsa Larssons tredje spänningsroman om juristen Rebecka Martinsson och kirunapoliserna Sven-Erik Stålnacke och Anna-Maria Mella.

Jag har läst både Solstorm och Det blod som spillts och jag gillar Åsas sätt att skriva på, det är lättsamt men ändå så får hon till spännande böcker som inte är allt för förutsägbara.
Men ändå så tycker jag att de två första var bättre än denna, de hade bättre story, denna kändes lite för överdriven och fjantig, sen tyckte jag det var för mycket tillbakablickar, kan ärligt säga att jag hoppade över en del och det att inte förstörde för mig, jag hängde med bra i handlingen ändå. Jag kan tycka att tillbakablickarna tar över lite väl mycket i boken, de kunde ha kortats ner rejält utan att man hade förlorat något.

Slaget på herrgården var väl lite för mycket, men det berörde en ändå, kanske för att jag själv har barn.

Men överlag var boken bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar